DAGBOK 2010

Klicka på bilderna för större format!

2010-11-30

Idag är de sista dagen i november och vi har fått riktig vinter här nere, det ovanligt tidigt med snö och så kallt men nu hoppas jag verkligen att snön får ligga kvar över jul och lite till.

Våran Slättens Lilla My som vi sålde till Norge har nu kommit ut till start där och av 3 körda lopp har hon vunnit ett lopp och kommit 3:a i ett , riktigt roligt att se att de går så bra med fina My.

Dee-Dee och Spotify har kommit hem från syrran och samtidigt följde deras hingstföl med , han heter Agent och ska bo här i vinter . Spotify är nu verkad, färdig vaccinerad , idag ska han och Agent få komma ut till hingstarna och deras nya flock :D.
Jag har även fått ta bort Wendi från sin mamma Wilma då de var dags att vänja av dem nu med så Wendi får stå på box och pysslas med ett tag nu så hennes mamma får vara lite i fred.

Corint har nu kommit hem och även Pebbles är hemma igen. Så nu är alla hästarna hemma som ska vara det.

Vi har haft avslutnings *fest* på travet och då delades en del priser ut. Då vi sponsrar något som heter Slättens Cup som är för våra hemma kuskar i HPTS där deras resultat för året räknas ihop för varje kategori och alla som har blivit placerade under året får ett pris.
De 3 första i varje kategori får lite mer. I år så fick segrarna ett varsitt regn ställ där det står Slättens Cup 2010 på ryggen (det stället skulle jag kunna tänka mig att ha själv ) + 500 kr.  Tvåorna fick 300 kr/var  och 3:orna 200 kr/var + att alla utom ettorna fick välja om de ville ha ett fleece pannband eller fleece halsduk där det står Slättens stuteri på. Detta är 3:e året som vi sponsrar klubben med detta och det är uppskattat av kuskarna vad jag har förstått en liten sporre för dem och just det att alla får något :D

För Kat A segrade Henriette Larsen och För Kat B segrede dottern Amanda Frick. 

Det är faktiskt 3:e året på raken som Amanda vinner , första året för Kat A .

Vi har nu varit iväg och hämtat hederspriset för Slättens Miss Money Penny som NSVH skänkte och det var en fin buckla och det var en himla trevlig tillställning med väldigt god mat.

Annars händer väl inte så mycket här hemma med hästarna , de som har varit skodda har nu blivit av med skorna och vi ska väl börja med inkörning med några unghästar och försöka få igång Hälge ordentligt, men först måste jag bli bra i min hälsena.

På de privata planet så är jag ju frisk enligt FK och kan jobba , sen att jag inte kan få på något annat på foten än Foppa tofflor verka inte göra något , inte heller att jag inte kan stå för länge mm , men så är väl samhället idag , att inget vanligt sunt förnuft finns längre.

2010-11-04

Nu var det verkligen ett tag sen jag uppdaterade men jag har inte haft lust överhuvud taget att göra det , en del har hänt här hemma mer av personlig karaktär då.

Först opererade jag min höger hand för karpaltunnel och det har knappt hunnit läka förens det var dags för nästa operation , det var min vänstra hälsena som har krånglat länge och efter ultraljudskoll i början på juni så visade det sig att jag hade en knuta som var ca 1 cm i omkrets som låg och *skavde* så nu den 1 nov fick jag snabbt operation och knutan tog bort + att det hade tillkommit en liten till som även den togs bort.
Så nu hoppas jag att allt ska bli bra och att jag blir bättre själv med.

Tyvärr kommer jag inte att få åka på utställningen i Älmhult med Doc Hudson och Smedens Max Speed , jag försöker ragga folk att köra Amanda men verka svårt att lösa det. Det är synd för de är jättefina nu .

Annars går allt sin lilla gång här hemma och vi har börjat smälta att Penny dog så tragiskt från oss , nu börja man se fram mot nästa års fölningar vilket blir 2 st om allt går som det ska.

Travsäsongen är nu slut och Amanda har haft en fin säsong i år med med många fina placeringar och duktiga hästar.

Snart ska Corint komma hem till oss igen och det var ju ett tag sen hon bodde här hemma , hon har ju bott hos Millan i snart 2 år känns det som ;). Millan och hennes dotter har i stället lånat vårat fina Welsh sto Pebbles som de ska ha som ridponny :D

Shaggy åkte på stryk av Spidde i hagen och blev av med en framtand (permanent tand) och en mjölktand men vi var iväg hos veterinären och det är inget som han kommer att få problem av i framtiden och det är skönt att veta. Hälge har även han varit iväg och fixat lite med sina tänder och allt ser bara bra ut :D.

Ska försöka få beställt tid till att Kastrera Shaggy, Blixten och ev Scrappy också , bara jag blir frisk.

 

2010-09-10

Nu har vi gått in i september och det har hänt en tråkig sak här hemma som man inte vill vara med om och som jag aldrig har upplevt innan.
Våran lilla fina Slättens Miss Money Penny som fick diplom i somras , hittades död i hagen den 2 september.
Vi tror att hon har dött av en spark från någon av de andra hästarna , då hon hade en skada precis ovanför höger öga , har väl tagit så illa så hon har ramlat direkt och det är väl en tröst i det hela.
Idag fick mamma Pennys diplom hemskickat och det var väl inte de roligaste diplomet att få de här dagarna och råga på allt så står det lite fel på det , får väl fixa i alla fall så att det står rätt, men det är svårt att glädjas över diplomet just nu ,, nu när man precis har börjat smälta vad som har hänt.

Till något lite roligare då är ju att Ijor (Amandas kung) har varit och tävlat i Smålandsmästaren där han kom 2:a och gick 1.50,8 och såg så jäkla fin ut och hade loppet varit längre så vet i attan om han inte hade vunnit och sen kan man ju undra hur fort han gick sista 600 då han låg långt efter och gick i kapp de sista biten, första 500 öppnade ledaren på 1.55 och då låg de andra långt efter så de har ju gått fortare i slutet och vi är så himla nöjda och glada för Ijor som alltid gör sitt bästa och är en sådan ärlig och under bar häst.
Vi går just nu och väntar på att hans mamma ska föla snart , det är spännande och olidligt att behöva gå och vänta ;)

Vi har varit iväg på utställning i Bjärsjölagård med Madgic, Dee-Dee och Spotify och Dee den vackra vann sin klass igen och fick guld hon är en verkligt fin skäck märr :D , Spotify fick 38 poäng och uppförde sig kanon bra hela dagen och var så underbart snäll och kelen . Madgic fick guld och alltid lika snäll som han brukar , de är lätt att ha hingst med sig när de är som honom.

Själv väntade ju jag på att ortoped läkaren skulle ringa den 6/9 men se de gjorde han inte för då var han sjuk sen har jag inte hört något mer , vill ju gärna veta vad de ska göra med min häl. Torsdag den 15 är det meningen att jag ska operera min karpaltunnel och jag hoppas att det blir av då jag inte har någon känsel i lill fingret längre och jag tror ju att de beror på det problemet .
Mitt långfinger är fortfarande inte bra heller efter Olympias omilda behandling av det , jag åkte till slut till läkaren och då hade jag dragit ut ledbandet rejält och det kommer att ta tid att läka , ja ja de var inte värre än så i alla fall.

Vi har även fått hem en shettis hingst till här hemma som Amanda ska ha och träna , det är Smedens Max Speed en svart liten rackare ;) , han har travrekord 2.26? (tror jag) Amanda vill även ställa ut honom på utställning nu i november vi får se hur de blir med det *S* , jag har i alla fall tänkt visa Doc Hudson där.

Jag har även bestämt mig för att sälja Spotify och Mi Rey ingen brådska men de kommer att vara till salu, ev kommer även Reveholms Wilma att sälja , ett vackert russto som har fått diplom och är en toppen avelsmärr .

 

2010-08-24

Nu har barnen börjat skolan igen och allt börja komma i sina rutiner igen , rätt skönt faktiskt :D.

Tyvärr så kunde jag inte åka iväg på riksutställningen med russen Mary och Edwin då min kropp verkligen inte ville göra något sådant , den ville eg inte göra något alls mer än att sitta still och att inte bli rörd på , så de var väl inte så bra.
Men jag åkte med Amanda och Olympia till Åby när de skulle tävla där , syrran körde då hennes dotter också skulle tävla. Olympia sköter sig bättre och bättre i loppen men utanför och när man ska sätta på vagnen blir värre och värre , få se om vi kan komma på hur vi ska lösa detta problemet.

Shaggy har varit iväg på 3 års test och han skötte sig alldeles utmärkt , tyvärr räckte de inte till några utmärkelser men han hoppade kanon bra och hade fått hopp utmärkelse om han fått någon mer poäng på sina gångarter tex. Men han var ju en av de högst bedömda i hoppningen i alla fall :D.

Shaggy är ju till salu och ska säljas, tanken är att han ska i alla fall kastreras nu lite senare i höst, sen ska han ridas in lite lätt. Inget hårt utan mer att han lär sig skritta ,trava och galoppera + styras ;).

Till helgen ska vi på utställning i Bjärsjölagård , det är Dee-Dee + Spotify och Madgic som ska visas där och på söndag ska Amanda tävla i Smålandsmästaren med Ijor :D

Nu till något helt annat som verkligen gör mig urförbannad det är något som har kommit upp nu .
Att det finns hingst ägare som har tagit emot ston till sina godkända hingstar , sen tagit betalt både för språng och sto avgift men sen inte har betalat in någon avgift till SH så nu står det folk med föl som inte går att regga i SVERIGE , det borde FAN vara straffbart och jag hoppas verkligen de går ihop och ser till att de åker dit.
Sen tycker jag även att Shetlands föreningen ska utesluta sådana medlemmar ur föreningen som gör på detta viset, de borde inte få visa på våra utställningar eller premieringar heller.

En annan sak som jag även fick reda på och tänkte varna för KÖP INGA ENGELSKT REGGAD FÖL FÖDDA I ÅR (de som  är födda i Sverige )

Om du reggat fölet(I england) och sen ska ha svenskt pass får du betala en extra kostnad för du har inget ISPC dokument.

SÅ PASSA ER ni som ska köpa föl från i år med engelskt pass och där uppfödaren tycker ni själv ska ansöka om svenskt pass , det kan bli dyrt och det tar lång tid (england är inte så snabba).

Det var väl allt för denna gången .

2010-08-12

Nu är ju snart sommaren över och jag har noll koll på vart tiden tar vägen alltså , jag hinner inte med känns det som. 

Jasmin har fölat och även hon fölade alldeles för tidigt , nästan 4 veckor för tidigt.   De blev ett hingstföl som har fått namnet Mi Rey, färgen är svart eller konstan svartskimmel. Dee-Dee och hennes föl Spotify går som sällskap till syrrans shettis och deras hingstföl.

Nu väntar vi bara med spänning på att Ijors mamma ska föla hos Croneld :D

Tävlingsmässigt har det gått både uppåt och neråt men eg mest uppåt om jag ska vara ärlig , ni kan gå in under trav och läsa mer om det.

Vi har ju varit på Gotland och Visby , jag och Amanda , då hon var över och tävlade trav där , vi fick bo hos Kent och Lena Billqvist och vi tackar så hemskt mycket för det , trevligt sällskap och bra hagar :D. Vi kollade även runt lite lite på Visby men inte hälften så mycket som man kanske skulle gjort.

Vi har ju haft våran Bröllopsfest och attan vad kul den var jag hade i alla fall skitkul och jag hoppas även att våra gäster hade det , jag fick tex se Millan dansa de är inte var dag jag får göra det :P .
Tack så mycket för alla presenter och grattis hälsningar , kan tala om att presenterna kommer väl till pass i vårat nya kök som Pontus snart fått färdigt och det är så snyggt så :D

Till helgen är det dags för mig att åka på riksutställning med russen ,det är Mary och Edwin som ska dit och visas hm jag hoppas jag klarar av att visa dem själv eller att någon kan hjälpa mig då Amanda ska tävla på Åby samma dag.
Nästa helg är det dags för 3 års test och då är det Shaggy som ska ut och hoppa , får hoppas att han hoppar lika bra där som hemma och att han visar upp sig lika fint .

Har även anmält till Bjärsjölagårds utställningen den 28 augusti och dit ska Dee + Spotify och Amanda vill visa Madgic så han får åka dit med.

Blixten är anmäld till hingstpremieringen , vi får se hur det går om han vill visa upp sig .

Själv så mår jag väl så där men de är bara att bita ihop och hoppas att de går över , snart ska jag i alla fall in till ortopeden och få fixat karpaltunnel på höger handen , sen ska jag få besked om vad som händer med min hälsena och höger fot . Träningen hos sjukgymnasten går bra även om jag har skitont efter jag varit där .

 

2010-07-04

Herregud vad tiden springer iväg nu är det ju en hel månad sen jag skrev här senast.  Nu har det blivit sommar i alla fall, vädret är varmt och skönt och höt är inne på rännet efter mycket om och men. Själv har jag hunnit vara hos ortopeden och fått en spruta i min slemsäck i hälen och varit iväg och ultrat hälsenan sen får vi se vad som händer med den.

På hästfronten har vi fått ett föl här på gården , det är Dee-Dee N.Q som fölade en svartskäck, hingstföl 15 dagar för tidigt och då är de ju tur att allt går bra , hon visade inga tecken  på att det var fölning på gång.
Corint har varit hemma en vända och är betäckt med Bethoven och även ultrad och konstaterad dräktig med honom också .

Madicken, Magica De Hex och Via går nere hos Millan på bete och ev så åker Money Penny dit senare med.

Jasmin är tjock och go och ser ut som om hon skulle vilja föla när som helst , men det är bara att vänta och sen när hon har tänkt föla.

Har varit iväg på premiering och Money Penny fick diplom och vi är så glada och nöjda för det , är kul när ens uppfödningar går även bra på premieringarna. Wilma fick sitt GI och är nu avelsvärderas så långt det går på egna meriter nu.

På onsdag ska vi åka iväg på utställning med Mary och Hälge till Tomelilla , få se hur det går men jag tycker att både Mary och Hälge är kanon fina nu .
Har även anmält till russ riksen och det blir Mary och Edwin som får åka dit.

Sen en annan sak , man kan ibland läsa folk som blir upprörda över vissa saker som andra skriver i sina dagböcker, FB eller andra forum och jag tror ibland om man känner sig träffad , blir upprörd eller annat så kanske det ligger något bakom det som är skrivet , för jag kan inte förstå hur man annars alltid tänder på alla 10 så fort någon har skrivit något , för många gånger har inte jag tolkat det som något påhopp eller annat , men de kanske är en annan som tolkar det fel , vad vet jag .

Sen kan jag även bli ledsen ibland när jag ser hästar som säljs efter en kortare visit hos ägare , jag tycker nog att man som köpare borde tänka efter mer än en gång innan man köper häst och likadant att man kanske inte ska betäcka alla ston som finns , man ska ha plats till avkommorna också , även om man så gärna vill betäcka just för att det är så himla roligt att få föl , det tycker även jag och jag älskar och se om avkomman blir som jag hade tänkt mig men man få avstå ibland just för att man ska ha platsen , pengarna mm att kunna hålla hästarna.

Man borde tänka på att det kan ta över 1 år innan en häst har bott in sig i sitt nya hem.

Som en sa till mig man borde tänka efter före ;)

Bethoven har fresten blivit pappa till ett svart sto som heter Ekstrands Sally och även Madgic har blivit pappa till en svart hingst med Stjärn även det är en Ekstrands .

Jag måste få reggat mina föl snart med , bara jag får mina betäcknings rapporter så ska jag fixa det så snabbt som möjligt , skönt när man fått iväg sina papper.
 

 

2010-06-01

Nu är vi inne i juni månad och jag fryser fortfarande , vi får väl hoppas att sommaren kommer snart för nu börja man tröttna på det här skitvädret rent ut sagt.

I söndags var vi på utställning i Uddevalla och man kan ju inte vara annat än nöjd , när man kommer hem med en Reserv BIS ponny och två stycken som hade fått 39 poäng , nu är det lite vila med utställning fram till premieringarna den 3 juli i Hjärnarp. Har anmält Money Penny och Wilma dit.

I stort sett alla hästarna är verkade och färdiga har fått tag på en super bra hovslagare som heter Anders , det är tack vara hans snälla fru som tipsade mig om honom ;). De är bara några kvar att ta bla Wilma och föl , Tigris som ska skos om och Jasmin bla.

Dee-Dee är så stor och rund nu och hon har fyllt på bra i juvren , så man börja ju tveka på att hon ska gå ända till slutet på juni men de är ju bara att vänta och se.

Travtävlingarna har gått bra med fina tider och bra placeringar och det är synd att klaga ;) Nu till helgen är det dags för årets första start i Tingsryd och första starten med Tigerlilja , hon har ju inte varit här så länge men hon har orken och sköter sig bra. skönt med hästar om är i gång när de kommer hit :D.

Fick fina bilder på Amadeus av Croneld när Kattis är ute debut kör honom i den fina selen och vagnen , han har ju aldrig haft baksele eller draglinor eller gått helstängt men det skötta han bra ser det ut som på bilderna :).

Själv är jag så otroligt trött nu för tiden och kroppen värker och har sig, det är väl det som är det tråkiga i allt roligt som händer och det är väl tur att det händer så mycket kul för annars hade man väl tjurat ihop helt och hållet.

Tänker även på Jerker som igår fick avliva Wendi Wiis fina farfar Tejas Monljus , tragiskt när en sådan fin hingst får avlivas i förtid.

På Bilderna Kattis och Amadeus och fotograf Croneld ;)

 

2010-05-20

Det har hänt en del saker här hemma på de personliga planet.
Jag och Pontus har efter 17 år som förlovade äntligen gift oss , vi är inte kända för att vara så snabba av oss precis. Själva bröllopet blev precis som vi själva ville vi gifte oss hemligt med bara barnen och våra föräldrar där + fotograf. Pontus har ju alltid sagt att han vill gifta sig uppe vid Bauta stenarna i Tjärby och så fick det bli , vi hade tur med vädret , de regnade inte och tom så att solen tittade fram lite granna. 
De var lite extra kul att vi samma dag postade inbjudan till *bröllops fest* till våra nära och kära , man kan säga att många blev förvånade , men det är ju de som är lite kul och festen vill vi ju ha de är ju de som är de roligaste med allt ;)
Så nu heter jag Frick i efternamn i stället för Pettersson .

Vi har även varit iväg på tävlingar och de 3 hästarna som är i gång har alla startat med bra resultat och nya rekord , det kan man inte vara annat än nöjd med.

Förra helgen var lite hektiskt för mig med att på torsdagen vara i Vaggeryd och tävla med Amanda, fredagen var det en liten nätt tur till Linköping och hämta hem Ijors halvsyster Tigerlilja som ska bo här ett tag och tränas och tävlas av Amanda. Sen på lördags morgon var det dags att ge sig av till Karlskrona och avelskurs, tack för en trevlig helg och roliga samtal . Morgan är ju alltid lika kul att lyssna på och vilken kunskap han har och vilket arbete han lägger ner på stammar och värderingar mm.
När jag ändå var i Karlskrona passade jag på att åka och hälsa på Annika och Magnus , tack för att jag fick komma och var verkligen kul att få pratas vid det var ju ett tag sedan.

Corint har fölat hos stuteri Havsrosen , det blev en snyggt sto föl som har fått namnet Havsrosens Everlasting Flame, fux med stjärn hon föddes den 4 maj.

Madgic har även blivit pappa till ett jättefint hingstföl , mamma är Rosenhagas Ingrid , han har inte fått något namn ännu men kommer att heta Hönsetorps E???, även han är fux med stjärn .

Carisma har fölat i Finland också , även hon fick ett fuxigt hingstföl med stjärn , kul att de går bra och att man får bilder på de små liven :D

Vi önskar båda stuterierna lycka till med sina avkommor.

Hingstarna har blivit släppta på bete , blev ju inte så många av våra egna då jag har sålt både Mowgli och Amadeus. Härifrån blev det bara 5 st just nu , ev så får Madgic åka upp där lite senare .

På tisdag ska vi till Jägersro och starta i ett insprängt lopp , Ijor står väl inte så bra till då de har distanserat honom 20 m bakom Zob Zob tex som gick nästan  samma tid som Ijor i hans sista start , men de är bara bita ihop och göra sitt bästa och köra så de ryker :P.
Tanken är att vi även ska anmäla ut till de insprängda loppet på Åby den 27 maj. Blir inga tävlingar till helgen men vi ska åka in på banan och testa Tigerlilja lite och då får även Olympia åka med in.

Nästa helg ska vi till Uddevalla och visa på utställning det är Money Penny , Madicken och Magica De Hex som ska visas där och alla de tre är ju till salu.

På hästbilderna så är det först Carismas hingstföl fotograf Päivi, sen är det Rosenhagas Ingrids hingstföl , fotograf Malin Oscarsson och på sista bilden är det Flame och fotograf Camilla Linder .

 

2010-04-28

I helgen som var så hade vi hemma tävlingar och vi hade bara Ijor till start denna dagen och det räckte ju då han var helt suverän och gick hur jäkla bra som helst och jag hann knappt bli nervös ens och jag som trodde att Amanda och Ijor skulle vara nöjda med en 3:e plats , så än en gång överraskar Ijor mig , han är verkligen en helt underbar, positiv häst att hålla på med.

Lilla Wendi växer och frodas , hon är en riktig lite buse , springer sina egna rundor och ska helst inte följa med in på kvällen , utan då ska hon ta en repa eller två  i paddocken och igår passade hon även då på att hoppa ett litet kryss som stod uppe i paddocken , ja ja de ska börjas i tid verka det som *ler*.

Annars går allt sin lilla gång här hemma , vi har fått något envist förkylningsvirus som inte vill släppa taget om oss och det bara går runt, runt. Amanda har varit hemma från skolan i lite mer än en vecka då hennes nässelutslag inte riktigt vill ge med sig men det verkar lite bättre idag tycker jag.
Adam är super förkyld och till hans förtret så hindrar vi honom att träna och spela fotbollsmatcher så länge det är så här , så vi hoppas verkligen att han blir bättre med snart.

Jag ska skicka iväg anmälan till Uddevalla utställningen som ska vara den 30 maj och jag har inte riktigt bestämt mig vilka som ska dit , jo Penny ska dit i alla fall men tänkte ta med 2 till och jag måste bestämma mig idag , jag får väl diskutera med dottern, så det blir ingen tävling för oss på Jägersro den 30 maj i alla fall.

På tal om Jägersro så är jag jäkligt irriterad på att de inte la ut att de hade ett stall som var misstänkt för kvarka där nere innan deras anmälan gick ut till tävlingarna , för hade jag vetat det så hade ju aldrig vi anmält till Jägersro och nu är vi anmälda dit och kan inte stryka oss då utan att få startförbud tycker det är jäkligt fräckt att göra på det viset . Ja jag vet att kvarka smittar genom kontakt , men hur ska jag vara 100 på att det sköts då  eller att verkligen inte den skottkärran , den grepen eller att alla verkligen följer de strikta reglerna som gäller när ett stall är stängt, har ju hänt förr att det sprids sig just pga. någon har *glömt* byta skor eller kläder eller varför inte bara tvättat händerna. Jag vet hur noga det är med den delen och att man måste vara precis lika noga med alco gel eller annat just för att förhindra smitta bland djuren som med oss människor.
Ja ja nog om det och jag hoppas hädanefter att information kommer ut innan anmälan går ut om det skulle hända fler gånger på någon bana.

2010-04-18

Igår kvalade Amanda Olympia och det gick kanon bra , Amanda körde henne lugnt och fint utan att gå på henne och hon kvalade lite fortare än hon har rekord, så vi får väl hoppas att hon fortsätter att utvecklas så.
Mary var med inne på banan och tränade med och hon gick jättebra och även hon gick bättre än sitt rekord , vi testade att köra med käk och utan käk och hon gick bäst utan inte alls så stressad så när vi anmäler ut henne så får dagens humör på Mary avgöra om hon ska gå med käk eller inte.

Idag gick anmälan ut till Halmstad och det är bara Ijor som är anmäld till start där , vi ska ha med oss Olympia in så hon får gå på banan med en massa andra hästar.

Lilla Wendi Wii är en riktigt härlig individ , självständig och tuff *ler* , hon drar ena riktiga repor och bralla och har sig och bryr sig inte alls om sin mamma så nu får jag väl snart lära henna gå i grimskaft så hon snällt följer med in i stallet.

Idag  har jag även varit och kollat på mellersta sonen Adam  när han har spelat träningsmatch i fotbollen och de förlorade tyvärr med 6-4 men Adam gjorde ju alla fyra målen så han var riktigt bra idag .

2010-04-13

Nu är det äntligen vår ute och vi har haft några underbara dagar med mycket sol och värme.
Stona brunsta och hingstarna börja vakna till liv :D.

Vi har även fått årets första föl , det var russet Wilma som passade på att föla och det på den planerade dagen 9 april  . Det var ju Wilmas första föl så det är ju lite svårt att veta hur de beter sig i sådana lägen, men hon började bli orolig alla redan natten innan och var stressad under dagen så jag fick ta in och ställa henne på box med lilla Majsan som sällskap.  Hon var orolig hela dagen och vid halv 8 tiden på kvällen så började det så smått och kl 20.00 var fölet ute, jag fick hjälpa till lite , då ena benet kom före de andra men när de väl kom samtidigt så gick det lätt. Wilma har varit en jätteduktig mamma , som stod stilla så fölet kunde leta efter maten i lugn och ro.
Det blev ett svart sto föl och det kunde ju inte bli bättre jag hade önskat mig ett sto , sen att det blev svart är ju bara ett + i kanten :D.

Vi var iväg på hingstpremieringen i Tranås i söndags och där höll vi ju tummarna lite extra för Ekstrands Pumba som skulle visas fram , Pumba har ju bott hos oss sen han delades av från sin mamma Dalsgårds Corina som även vi har ägt då hon följde med Majsan hit när vi köpte Majsan , Corina var ju bara föl och har ju fått en avkomma här innan vi sålde henne till syrran.  Vilket sto hon fick syrran , Corina är ju precis som ett avelssto ska vara , lämna super avkommor och har ju så gjort med olika hingstar bättre kan det ju inte bli.
Det gick kanon bra för Pumba som passerade nålsögat och kan nu statuera sig som RS hingst , Stort Grattis Sandra till honom och hoppas att du får stor glädje av han i framtiden .

Nu på lördag ska Amanda kvala Olympia och det får vi väl hoppas att det ska gå bra , hon klarar ju kvaltiden lätt men det gäller ju att de ska vara lugna med :D.

Till våra hemma tävlingar den 25 kommer vi troligtvis bara  att anmäla ut Ijor till start .

 

2010-03-15

Här händer väl inte så mycket eg.  Amanda har fyllt 16 år och får ju eg. börja övningsköra men vi har inte gått kursen ännu får väl ta och göra det en dag .

Har varit iväg på en utställning i Frillesås , det var en väldigt väl organiserad utställning och allt flöt på bra , med fina priser och kanon trevliga funktionärer. Vi visade 3 St. hästar det var Money Penny , Magica de Hex och Bethoven. 2 fick silver och 1 guld. Det var inga höga poäng som delades ut under dagen , med tanke på att BIS fick 41 poäng och Juventus fick t.ex. 43 poäng på generalmönstringen och han var ju inte sämre nu än då. 
Men de har ju haft domar konferens och där kom de väl fram till att de låg så högt i poäng , för domarna har legat klart mycket lägre i år .
Men kritiken på hästarna var kanon , t.ex. Magica fick utmärkt sto med utstrålning på typen och en 8 kunde ju t.ex. lika gärna varit en 9:a, Bethoven fick Alldeles utmärkt typ och också en 8 och även det kunde varit en 9:a , så man får läsa kritiken på hästarna som visades och den var jättebra så jag är nöjd med hästarna även om Penny kan bli lite väl pigg ibland ;).

Har även varit iväg och mätt Hälge och Ijor och på onsdag ska jag mäta 3 st. till ev. kanske de blir 4 ;).

Jag själv tränar på med sjukgymnast och på friskis  & svettis rygg bas program, ännu känns det inte bättre och har även varit iväg hos arbetsterapeuten och har fått besked om mina händer det var ju så klart karpaltunnel syndrom och nu har jag fått skenor och annat som jag ska använda där, börja faktiskt bli lite trött på att det bara ploppar upp nya saker hela tiden , men men det är bara att bita ihop och kämpa på.

Det börja dra ihop sig till första fölningen här , Wilma har ju bara ca 24 dagar kvar , tiden går ju så fort. Dee ser ut som om hon ska föla snart med hm , tycker hon har börjat fylla på så frågan är om hon har tagit sig på första omgången i alla fall , ja ja det får tiden utvisa. Majsan var ju inte dräktig heller men man kan ju undra då hon är bukig och inte tjock utan helt lagom i hull och det hör ju inte till hennes vanligheter att kunna vara det om hon går gall.

Har även sålt Mowgli , men han går kvar här tills han är inkörd och han har blivit så rolig för så fort jag ta in någon annan så ska han in *ler* han har allt blivit en riktig innehäst han . Behöver inte ens ta på han grimma idag tog jag in han genom att hålla i manen . 

 

2010-02-13

Idag är det dan innan alla hjärtans dag :) och jag har ju kommit på att jag inte har uppdaterat på ett tag. Det händer väl inte så mycket nu vid den här tiden eg. , men vi har varit iväg på en utställning, anmält till en till och minsta sonen har hunnit fylla 7 år . Själv så önskar jag att min kropp hade velat mer som jag och inte motarbetat mig hela tiden med värk och annat men man får väl bita ihop och göra det bästa av det.
Träningen hos sjukgymnasten funkar bra i alla fall och nu ska jag till doktorn nästa vecka och ta en del prover och annat smått och gott.

Ijor har blivit nominerad bland de 3 bästa 5 åringarna 2009 , det går att rösta fortfarande på SPTFs hemsida och vi är självklart jätteglada för detta . *
Förra året var det ju Jasmin som var nominerad bland de 3 bästa 4 åringarna och det hela är ju lite att man får bekräftelse på arbetet man lägger ner på dem , även om hästarna gör det mesta.

Vi var ju på utställning i Åstorp den 6 feb och vi är i stort sett nöjda med alla hästarna. Via kunde väl uppfört sig bättre och visat fram sina rörelser som hon faktiskt har men se de ville hon inte men det var en nyttig träning för henne i alla fall och det var ju det som var meningen och tanken bakom det hela .
Sen var det Blixtens tur och där fick jag ungefär den kritiken som jag tyckte själv , men eg för dåligt betalt på hans rörelser och allra helst på skritten , tror knappt jag såg någon så länge vi var där röra sig som han i skritten. Det finns ju en anledning till att vi inte anmälde honom till hingstpremieringen nu i vår , just för att han inte är färdig breddad utan måste få utvecklas mer innan det är dags.  Men vilket underbart temperament han visade när vi var iväg , så himla lik sin pappa måste jag säga. Så han är vi jättenöjd med.

Efter det så var det Money Pennys tur och hon var väldigt pigg och glad denna dag , eller det är hon ju nästan alltid , en väldigt positiv och glad häst det där. Det gick riktigt bra för henne och hon fick 40 poäng och guld och det var väl det man hade hoppats på  och då visade hon ändå inte upp sig som hon kan  i sina rörelser , men glad var hon och även vi :).
Till sist så var det Mowglis tur och han har ju verkligen utvecklats sen han visades som 2 åring . Han är så fin nu och har en underbart härlig fux färg och sen den där stora stjärnen i pannan gör sitt, även om man knappt ser den för all panlugg och gott om man är där med.  Mowgli fick fina 39 poäng och det är vi jätte nöjda med .

Till utställningen i Frillesås har vi anmält Money Penny, *Häxan* och Bethoven , hoppas nu bara att alla tre går att köra i samma släp :). Ska bli kul att visa Bethoven , han är ju inte visad sen premieringen, förra året fick han ju betäcka och göra sin första start på travet.

Amanda har kommit igång så smått och börjat träna russen här hemma nu med men det har inte varit det enklaste med all snö som har drivit sig hit och dit :).

Årets första fölning börja närma sig med stormsteg känns det som , det är ju russet Wilma som ska föla först här och hon får stå inne nu på nätterna då hon måste äta kraftfoder och lära sig vara lugn i boxen, så bara för det åkte Olympia in i box och Hälge står också inne på natten fortfarande efter sin kastrering . Så nu ska jag börja tömköra Hälge och se till att han blir inkörd ordentligt rätt så snart han hade ju vagn bakom sig någon gång som 3 åring.

 

2010-01-19

Nu har det gått några dagar in i det nya året och allt går sin gilla gång kan man säga.  Skolorna har börjat igen och jag kommer upp i tid nu igen när man måste gå upp tidigt varje dag, man hamna lätt i samma rutiner som barnen genom att sova länge på morgonen ;).

På hästfronten är det rätt lugnt , jag har anmält 4 st till Åstorp den 6 februari , de som kommer att visas där är Blixten, Money Penny, Mowgli och Via, jag hoppas bara nu att jag kan frakta dit alla med . Sen får vi se hur det går på utställningen , kanske bli körigt som attan vem vet :).

Jag har även hjälpt min syster att få sålt Ekstrands Pumba , Det är Sandra Håkansson som har köpt honom och hon kommer att visa fram han till vårens hingstpremieringar.
Pumba har ju bott här sen han var ca 10 månader och nu är han 3 år så nog känns han ändå nästan som en av våra egna ,  då syrran har haft han i våran lösdrift .

Den 14 januari var jag iväg och kastrerade Hälge så nu är han valack , skönt att ha fått det gjort innan hans hormoner vaknar igen , nu är det bara den där sista lilla biten kvar på den där tanden som ska ut också sen är han helt färdig och man kan få köra in han i lugn och ro , så han kommer ut till start i år.

Det är ju inte så långt kvar eg tills Wilma ska föla hon är ju planerad i början på april och nu börja man längta tills det är dags för henne att föla.

Jag funderar även på om jag ska låna ut Pebbles på foder till någon i ett par år som vill tävla och rida henne  ordentligt , hon går ju bara här och blir tjock, det är synd på en sådan bra häst eg.

Unghästarna har blivit avmaskade , så nu slipper jag även komma ihåg det. Edwin har haft sele och träns på sig 1 gång och jag hoppas att vädret blir bättre så vi kan fortsätta med honom med snart.
 

Tillbaka