DAGBOK 2009

Klicka på bilderna för större format!

Tillbaka

 

2009-12-31

Årets sista dag är det idag och det var längesen jag skrev här i dagboken .
Inte så mycket som händer här hemma med hästarna . De går ute och äter och har det bra , alla har blivit verkade nu i december och jag hoppas att de klarar sig ett tag då jag måste leta upp en ny hovslagare ett tag då våran underbara hovslagare Carina ska ha barn igen i slutet på april.

Vårat år med hästarna har varit bra utställnings mässigt , tycker det har gått bra för våra hästar och våra avkommor som har visats . 

Extra stort Grattis till Catarina Reeves som vann valacks klassen på Riksutställningen och även blev Champion valack , kul när det går så bra för hästar man har sålt och härligt att få se dem så fina .

Tänkte Summera lite på dem som är visade här på stuteriet i år.

Dee-Dee N.Q visades på 2 utställningar och fick guld på båda och på den ena 41 poäng och hon är därmed färdig för SUCH vilket jag också har ansökt om, hon tävlade i några få tävlingar i år bara då hon betäcktes och är ultrad och dräktig med Dalsgårds Juventus och beräknas föla i slutet på juni början på juli.

Madicken är visad 1 gång i år och där blev hon 2:a i klassen och fick fina 41 poäng. Inte betäckt i år.

Magica de Hex är visad 2 gånger på utställning med 40 och 41 poäng och gick 1:a i ena gången. På premieringen gick hon 3:a i ringen och fick sitt avelsdiplom på 40 poäng . Det roliga här är att på alla hennes 3 visningar har hon fått sin 9:a på olika ställen så någon gång kanske hon får alla 3 samtidigt ;-). Häxan är inte heller betäckt i år.

Jasmin är betäckte med Bethoven och efter mycket om och men så är hon konstaterad dräktig med ultra och kommer att föla i början på augusti , hennes travtävlingar stämde inte i år för henne tyvärr , hon vann ett lopp lätt på tiden 2.30,2 och hade lätt kunnat gå under 2.30 om Amanda hade velat men hon joggade i mål i stället , sen hände något efter den tävlingen och inget stämde så efter ett par starter med dåliga resultat ställde vi av henne tyvärr och nu ska hon föla nästa år förhoppningsvis och sen får vi se vad som händer.

Marielle , var i väg på betäckning hos Lysol men tyvärr så blev hon inte dräktig och jag får ta mig en funderare på hur jag ska göra med henne nästa år , om jag ska försöka igen eller om jag ska sälja henne till någon som vill rida och köra henne då hon är väldigt välutbildad inom ridningen och gillar att köras, pigg och glad och en perfekt barnhäst.

Miss Money Penny visades på 1 utställning där hon fick 39 poäng och jättefin kritik , får hoppas att hon höjer det ett snäpp nästa år. Hon har även varit i väg på talangjakt i löshoppning och det skötte hon kanon bra så kanske får hon åka iväg på 3 årstest nästa år.

Doc Hudson visades på 1 utställning och han skötte sig kanon bra och gick 3:a i ringen med fina 38 poäng.

Amadeus visades för första gången på utställning och även han fick fina poäng  och kanon fin kritik och även han skötte sig jättebra.

Mozart visades på utställning och denna härliga häst fick fin fina 41 poäng och blev champion valack och enligt mig var han snyggast under dagen ;-) , det var extra roligt då det var sista gången jag fick visa honom då han såldes senare till Linda Larsson och han bor närma mig .  Det kändes lite extra hårt att sälja honom då jag verkligen älskar denna hästen men han har fått det jättebra och han kommer fortfarande direkt när jag stannar till och ropar på honom :-)

Madgic har varit på generalmönstring och han gick 3:a i sin klass med fina 41 poäng och bra kritik, och höjdes till GI, lite roligt när jag såg hans avkommors resultat på de som var visade att han hade bättre än en som hade höjts till A , men tyvärr har ju Madgic betäckt få ston men hellre få och bra ston och fina resultat :-).

Bethoven visades fram igen på avelsvärderingen och han var lite tunn pga han hade väldigt ont av sin fällning detta året + att han kördes en del men det kan jag ta då jag vet att han är en bra häst ,han fick fina 40 poäng med en 9:a på traven denna gången. Betis är nog lik sin pappa och blir bättre ju äldre han blir . Betis gjorde sitt bruksprov med bravur och helt godkänt med tanke på kontakt känslig han var under tiden han fällde av sin päls.
Betis gjorde ju även trav debut med bravur 5 starter med 2 segrar , 1 andra plats och 2 diskningar, problemet för Betis är väl att han är väldigt pigg och inte riktigt klarar av alla de där som viftar med spön och för oljud i starterna och i loppen men det är bara att träna bort, för springa kan han i alla fall.

Corint är utlånad till min goa vän Millan och Havsrosens stuteri och är där betäckt och konstaterad dräktig med deras egna hingst Älvåsens Viking och jag önskar dem all lycka till med hennes kommande fölning . Hon kunde inte lånas ut till en bättre människa då jag vet att Millan sköter henne på det allra bästa sätt som bara går. 

På russ sidan har det gått ännu bättre när det gäller utställning än vad det har gjort på shetland.

Mary visades på 1 utställning och bättre än vad det gick för henne går ju inte hon vann sin stora klass och till slut blev hon BIS med kanon fina 43 poäng. Mary har även hon gjort trav debut i år och hon gick bara bättre och bättre ju längre säsongen pågick så vi är mer än nöjda med henne i år.

Ijor visades även han på utställning och även han vann sin klass med guld 40 poäng och gick kvar i BIS ringen till 6:e häst . Travmässigt ja vad säger man om denna underbara häst , han är än en gång haft ett toppen år med bla 3:a i 5 års mästerskapet , mer om trav på travsidan där jag kommer att summera året där också.

Wilma matchades fram för premieringen och det gick ju kanon bra hon gick 2:a med fina 41 poäng och kanon kritik så även hon fick avelsdiplom i år. Hon är betäckt med Pia´s Dalsgårds Kanon och är konstaterad dräktig genom UL och beräknas föla runt den 6 april.

Även welshen Shaggy var i väg på talangjakt i löshoppning och han kan verkligen hoppa den hästen han fick fina poäng och bra kritik och han skötte sig jättebra även om han var rädd för läktaren och hundarna som förde lite liv där uppe.

Amanda har ju även fått hit  ett russ  som hon ska träna och tävla  från smedens stuteri och vi hoppas att det ska gå bra för dem och att de uppnår sina mål , hon heter Olympia Dar och hon har verkligen kommit in flocken här hemma och har börjat bli jättefin och Amanda har börjat träna henne igen lite mer aktivt.

Vi har även sålt 5 st hästar i år och 2 av dem flyttade till Finland och stuteri Maple Leaf´s .  Där jag även fått rapport om hur det går för dem båda var konstaterade dräktiga i år men tyvärr så har Arielle kastat men allt är i all fall bra med henne , men Carisma är fortfarande dräktig och jag håller tummarna för att allt kommer att gå bra för dem .
Arielle är ju en av dem hästarna som jag trodde aldrig skulle lämna gården men då det kändes rätt att sälja henne till Päivi och hennes man och där jag vet att hon kommer att användas i aveln  så var det helt rätt.

Merlin, Ajax och Mozart är alla sålda till familjer där de kommer att användas .
Ajax har gjort 1 start på travet och det med bravur genom att segra i sin första start. Stort grattis och lycka till
 nästa år.
Mozart kommer att köras och ridas i sin nya familj och är den perfekta barnponnyn och vem vet kanske dyker han upp på någon utställning framöver.
Merlin kommer att köras och visas på utställning och han har även blivit valack.

Det är så roligt när man hör i från de som har köpt ens hästar och man får höra hur de har det och vad som händer med dem.

Vill tacka Millan lite extra just för att du tar hand om Corint så bra, att du tog hand om Via och Money Penny så bra och just för att du är du . Stor kram på dig vännen .

Vi på Slättens stuteri önskar alla våra vänner , ägare av våra avkommor ett riktigt GOTT NYTT ÅR och GOD FORTSÄTTNING.
 


Slättens Mozart Bjärsjölagård.

2009-11-02

Ny månad och jag har hunnit bli 1 år äldre, fyllde ju år i går och tack alla mina vänner , syskonbarn, svägerska som har grattat  mig på min födelsedag , bara min syskon som glömde bort att gratta mig, men inte så förvånade eg. Sambon Pontus har också fyllt år , han gjorde det i fredags , så vi hade våra föräldrar här då . Idag går mina tankar till min *svärfar* Jan-Erik som ska opereras idag och jag hoppas att det kommer att gå bra och att han kommer att må så mycket bättre efter operationen.

Nu har vi kört våran sista travtävling för i år och det gick väl blandat , Bethoven var lite väl het och blev diskad , Mary hade lite problem med fästet men kom ändå 5:a och det får vi vara nöjda med. Nu är det bara KM kvar som  går på torsdag den 5 nov sen är det slut , ska verkligen bli skönt måste jag säga.
Avslutningsfesten är den 20 nov , sen kan man äntligen få lite uppehåll och vila , åter hämtningstid till nästa års tävlingssäsong.  Amanda vann förresten Slättens Cup , kuskmatchen för Kat B i Hpts och kom 5:a  för Kat A , men hon har inte kört så många shettislopp i år , men har ändå lyckats få 6 segrar.

Har även varit iväg på årets sista utställning och det var i Älmhult och för Gunn Johansson. Jag är jättenöjd med Doc Hudson och Amadeus , båda två skötte sig kanon bra och poängen de fick var klass 1 och helt godkända då domaren låg väldigt lågt för dagen. Kritiken var jättebra och man får inte glömma att Doc faktiskt bara är 1 år och ska växa i många år till , Amadeus var lite spänd i början men blev bättre , han fick sådan fin kritik på huvud hals och bål så med en annan domare kunde det lika gärna varit högre poäng och han kanske tom hade fått Guld.
Det viktigaste är ju faktiskt kritiken på hästarna och inte poängen. Något jag har tyckt de sista året när man visar Shetlands är att  alla har blivit så poäng gamar och att 40 poäng inte längre är bra utan helst ska alla ha 42 poäng.  När man som vi har andra raser och visar på utställning med dem och märker skillnaden på hur många som får guld eller hur folk reagerar på poängen så verkar Shetlands folket mer *missnöjda* med 38-39 poäng tex än russ folket , det är inte dåligt med 38-39 poäng det är klass 1 och jag tror att man får börja tänka om lite och det är väl därför det har varit domar råd och det tex är sänkt igen på championats poängen för unghästarna , det är ju nu igen 38 poäng som det var förr.
Jag menar om vi själva föder upp och ser ner på klass 1 hästarna hur ska då våra tilltänkta köpare vilja köpa dem ?

En annan tanke jag har är priserna på shetlandsponnyerna , även russen , det är ju billigare att köpa 2 hästar än en liten hund , det är inte klokt . Man kanske skulle börja med hundavel i stället , för där verka ju folk kunna hålla sina rekommenderade priser , inom shetland , russ så säljs de från 1000 kr och uppåt , tycker eg inte det är klokt att när det säljs unghingstar för 3000 , det gynnar ju inte aveln direkt, jag förstår om man har hamnat i någon kris eller så men alla kan ju inte göra det och inte alltid vid vintertid.

Måste Gratta Kristin Hagdala stuteri för hennes fina hingstar , den fina svarta godkända hingsten som fick så fina poäng i helgen och den lilla röda och vita som vann sin klass , han var verkligen en lite skönhet.

Det var lite tankar och funderingar från mig och nu ska jag sluta predika mer för denna gången.

 

 

2009-10-12

Vad tiden går , jag tycker inte jag hinner med och nu börja ju tävlings och utställnings säsongen gå mot sitt slut.  Det ska bli rätt skönt faktiskt , att hinna återhämta sig kroppsligt om inte annat. Min kropp mår inte så bra just nu , vet inte om det är för att det är kallare eller vad det är men så här ont som jag har nu i hela kroppen har jag aldrig haft. Mitt knä är skit rent ut sagt och konstan svullen där jag har mina skruvar och nu värker det över hela smalbenet och det är så svårt att förklara hur det känns , men det gör i alla fall att jag  sover dåligt och oroligt, så nu måste jag ta tag i det där tråkiga att ringa doktorn så han kan skriva en remiss till Movment.  Måste även ringa facket och få hjälp med försäkringen som vi har genom medlemskapet har ju suttit där och kollat lite och har insett att jag borde få pengar därifrån , så ska se om jag får tag i dem i morgon.

Nu över till hästarna då. Bethoven har gjort 4 starter och då har han 2 vinster , 1 andra plats och 1 diskning det är väldigt bra resultat för honom och allra helst då det blev så fel när vi var i Tingsryd och tävlade men det går bättre och bättre. I Åby kom Ijor 5:a och gick hyfsat ändå. Mary har börjat gå bra nu och verka ha börjat lugna sig och det är ju kanon skönt.  Amanda har varit i Eskilstuna och kört *Spidde* , tyvärr så var det något som inte stämde med honom då han hade problem med aktionen men det ska säkert fixa sig till Kalmar . TACK mamma och pappa för att ni kände för att åka med och kolla på Amanda i Eskilstuna , Amanda tyckte det var roligt att åka iväg med er och tyckte ju att det blev en liten semester med sin mormor och morfar :-). 
Nu är det inte många tävlingar kvar , vi har nu Axevalla den 18 med bara Mary ,vilket jag är skitsur över att de inte kunde höra av sig att det inte blev något lopp för Ijor, är ju en bit att åka om man säger så. Sen är det Kalmar och kanske Åby kvar som är ordinarie lopp , sen är det bara KM kvar.

Har en utställning kvar också och det är Älmhult och dit har jag anmält Amadeus och Doc Hudson , tycker att de båda är riktigt fina just nu , skulle även velat visa både Mowgli och Blixten men tyvärr kan man inte visa allt man vill , får väl ta Blixten när det är vinter utställning i stället.

Något jag verkligen ser framemot är ju avelskonferensen den 7-8 nov , jag har faktiskt gett mig själv det i födelsedagspresent tycker jag är värd det , sen om familjen tycker det är en annan sak *S* .

 

2009-09-16

Nu är vi mitt inne i september månad och man känner på vindarna att vi börja nalkas mot hösten. Det ska väl bli både skönt och tråkigt på en gång lite skönt att tävlingar och annat börja gå mot sitt slut, har ju varit en rolig men känns som en lång säsong.

Förra helgen var jag och Amanda i väg till Karlstad och Färjestad , det var så dags för 5 årsmästerskapet, kan inte på stå att jag var så sugen på att köra dit , en bra bit att köra och kostar ju en del pengar. Men nu är jag ju ändå jätteglad att vi gjorde det då Ijor gick kanon i loppet och körde in på en säker 3:e plats och Amanda behövde inte ens köra på han över huvudtaget och han gick i mål på en fin tid ändå och med en massa krafter kvar. I andra loppet för dagen så fick han ju sitt älsklings spår eller inte hm han har väldiga problem att starta från spår 7 i auotlopp verka det som , han får alltid galopp i starten och man blir ju lite irriterad på honom då , men men efter lite mer än halva loppet hade gått så fick han ordning på fart och ben *ler* och gick i mål oplacerad men ändå en bra tid. Så vi är nöjda med den tävlingshelgen och det var ju faktiskt för 5 årsmästerskapet vi åkte.

Nu till helgen ska Amanda och Ijor starta i Lilla Åbys pris och vi siktar väl in oss på en placering i allfall, de 3 första platserna ska han inte ha någon chans på så vi siktar på de andra *ler* men som sagt allt kan hända i ett lopp. På söndag ska vi till Tingsryd och då ska Bethoven göra sin debut på tävlingsbanorna och jag hoppas verkligen han sköter sig då han har varit kanon både här hemma och inne på banan.  Mary ska också ut och göra ett lopp i Tingsryd.

Bethoven kvalade som sagt torsdagen den 10 september på en fint tid 3.16,3 och det helt obehindrat och enkelt , han vill ju verkligen springa själv den ponnyn och han tycker det är skitkul  , sådant är ju alltid positivt. Bethoven går ju barfota och jag hoppas verkligen hans hovar håller för det så vi slipper sko han , han travar ju så fint när han går barfota :-).

På det personliga planet så hände det en tråkighet i skolan som aldrig borde få hända när barnen går i skolan , att barn bråkar och kivar det är helt normalt men inte att man går på 3 st på en . Nu har jag polisanmält händelsen vilket jag tycker jobbigt i sig då man känner alla föräldrarna, men vi föräldrar måste ta vårat ansvar och visa att vi inte accepterar detta, sen så ska jag försöka få tag på någon ansvarig på kommunen som kan tala om för mig vem som är ansvarig på skolan när inte rektorn är på plats (vilket är väldigt vanligt) , sen gör inte skolan något åt problemen , så får man väl polisanmäla dem med . 
Det har varit mycket just nu på skolan både med stölder i omklädningsrummen , där inte ens vi föräldrar får reda på något från skolan , hade inte något av mina barn drabbats så hade jag inte vetat om det , jag ringde rektorn och sa att något måste göras det här inte acceptabelt , fortfarande har det inte hänt något ingen information är utskickad till föräldrar till barnen i skolan om att det pågår stölder .
Tyvärr är ju inte Trönninge skolan känd för att vara en bra skola  och man kan ju undra vad det beror på eller ??? Det är ledningen på skolan som inte fungerar och som förälder längtar man till att barnen slutar där.
Det har varit en hel del fall med misshandel i skolan under åren och skolan har aldrig gjort en polisanmälan mot barnen . Jag tycker att det känns helt meningslöst att skriva på skolans regler om inte skolan själv kan leva efter dem och våga stå för dem , ja det är jobbigt att ta tag i problem , ja det är jobbigt att ringa föräldrar och tala om för dem vad deras barn har gjort.

Men jag kan tala om att jag blir skogstokig om jag får höra att något av mina barn har gjort något som de inte får göra och jag hade ibland önskat att skolan hade meddelat tidigare om ens barn retar , hetsar eller hittar på annat jäkelskap så man kan ta tag i det hemma för får man inget veta kan man inte åtgärda problemet.

Ett annat problem som jag tycker blir större och större det är allt det här bråket mellan ungdomarna i bilddagboken, msn bla de kallar varandra alla möjliga fula ord som jag inte kan skriva här , hotar dem med stryk när de kommer till skolan, tycker nog att vi föräldrar får ta större ansvar och gå in och läsa , se vad våra barn lägger ut för bilder på sig själva och våga säga i från , våga ge barnen utegångsförbud , data förbud osv . Helt enkelt våga vara föräldrar som sätter regler även om de är tonåringar, för så länge de bor hemma så är det ju faktiskt så att de får leva efter de reglerna som man har i hemmet.
Jag vet att jag själv gör en hel del misstag det gör vi nog alla men man måste försöka sätta gränser. hm nu blev det lite predikan igen var inte alls meningen men blir ju så när man hör vad som händer på skolorna runt om i landet och det som ska ändå vara en trygg plats för våra barn.

 

2009-09-01

Alla redan inne i september och man undrar vart har tiden tagit vägen , den här sommaren har ju gått så fort.

Fick roligt besked i från Kattis som äger Slättens Bonzo , de har visat han på Shetlands riksutställning i Köping, där han vann sin klass de var 8 st i den och sen gick han även och blev Champion valack , äntligen fick han guld och de 40 poängen som han så väl förtjänar . Stort grattis Kattis och Tomas till eran fina valack , ni tar hand om han så väl . Fick även ett kort på Bonzo med alla sina rosetter .

Själva har vi också varit iväg på utställning och Generalmönstring .

Utställningen gick kanonbra och min lilla älskling Mozart gick även hann och vann sin klass och även han blev Champion Valack och det på 41 poäng det är så roligt när det går bra även för valackerna. Money Penny visades också och även hon skötte sig kanon bra och fick 39 poäng,  lite synd när jag såg att hon först hade fått 40 poäng och 9:a på skritten *ler* men då vet jag ju att hon ligger där på gränsen och hon är en sådan härlig häst Moneypenny , med glimten i ögat och med en räv bakom varje öra :-). Tack Millan och familj för hjälpen med träning och tvätten av henna .

Så var det då dags gör generalmönstringen och Madgic skötte sig jätte bra var lite svår i år att få stilla men skötte sig kanonbra för övrigt. Om man tänker på vad Madgic har lämnat på sina avkommor så är det ju väldigt bra . Han har lämnat 2 st godkända hingstar , Slättens Nils godkändes i Norge innan de nya reglerna och Bethoven då,  3 st Diplom ston , Dee-Dee som fick klass 1 som 3 åring men är visad med Guld ett flertal gånger efter det och även berättigad till Such. Ekstrands Tingeling fick 39 poäng på premieringen.  Unghästar som är visade med guld .
Det är inte dåligt och hög kvalitet på avkommorna. Han har ju även 2 st avkommor som går på travet och det är ju Dee-Dee N.Q som har travrekord 2.47 och Tingeling som har börjat sin karriär i år och har rekord på lite över 3 min ännu så länge.
Madgic höjdes till GI på egna meriter då han har fått SUCH, han fick 98798=41 poäng och det är fina poäng och 1 poäng bättre än förra  Generalmönstringen.

Måste Gratta Stuteri Bårarps för att de gick 1:a i ringen i sin klass med fina Dalsgårds Juventus som fick en fin 10:A på typen så nu hoppas jag att Dee-Dee får ett riktigt fint föl efter honom :-).
Grattis även till Dalsgårds som gick 2:a i ringen med min andra lilla favorit fina fina O´regen som fick 99 i början och han är ju Slättens Vias pappa och man får väl hoppas att hon blir lika fin en dag :-).
Även Uron höjde sig 1 poäng denna gången sen förra året och fick 41 poäng Grattis till det Dalsgårds.
Grattis till Hagdala och Kristin till lilla Lysol och hans fina poäng .
Var riktigt kul att få se så många fina hingstar i fint skick.

Måste även skriva om fina Almnäs Origo som är Madgics pappa , vilka fina ord Morgan sa om honom och kul för hans ägare att få höra det och jag hoppas att han får leva många år till och fortsätta att vara fertil . GRATTIS.

Även fått rapport från Merlins ägare och det funkar så bra nu sen han blev valack , skönt när det blir som man tänkt sig och även han har varit iväg på äventyr, tävlat på en bruksdag i lite olika aktiviteter och även där fick jag bilder som jag lägger ut här . Tack Sanna det är så roligt att få höra hur det går med hästarna man har sålt.

 

2009-08-21

Det gick jättebra för Amanda och Ijor på Gotland, de kom 3:a i finalen på 5 års baggen och satte nytt rekord. Shetlandsponnyn som hon körde Smedens Max Speed gick det hur bra som helst med de vann alla sina 3 lopp och även där sattes nya rekord. 
När Amanda kom hem så berättade hon att hon skulle ha en ponny till som hon skulle låna av Smedens stuteri , ägare Jimmy Seppälä , mer om det lite senare :-)

Dee-Dee är nu ultrad och konstaterad dräktig med Dalsgårds Juventus och jag ser fram mot det fölet nästa år. Ekstrands Klarabella som är betäckt med Bethoven är även hon konstaterad dräktig , ska bli kul att få se det fölet nästa år.

Jag har varit iväg på föruttagningen av Hälge och han var ju klart mycket högre än han ser ut som , mättes till 126 cm och det beror på att han har så bra manke precis som sim mamma Mary. Det gick inte vägen för Hälge men han fick fin kritik och Morgan sa att tyvärr kunde han inte rekommendera honom *ler*, för min del så känns det bra att han blir valack , blir ju lite jobbigt men för många hingstar här hemma och då hade vi kanske fått sålt honom direkt , men nu kan Amanda tävla honom nästa år och satsa på årgångsloppen med honom.

Till helgen ska vi ut och tävla i Tingsryd med Mary och Ijor i ett varsitt lopp.

Det börja dra ihop sig till utställningen och generalmönstringen i Bjärsjölagård, det ska bli roligt var ju ett tag sen man var i väg med shettisarna.

Ajax är nu såld till Josefine. Andersson i Halmstad, hon har fått ha han på prov i lite mer än en månad för att se hur det funkade då Ajax är lite av mitt hjärtebarn så vill jag ju att det ska bli så bra som möjligt för honom. Lycka till med honom på travet och vi ses på banan .

 

2009-08-14

Här har det väl inte hänt så mycket eg .  Roligt är ju att Rosenhaga Ingrid är nu konstaterad dräktig med Madgic och nu kan man bara vänta till nästa år och få se resultatet av den betäckningen.  Jasmin har vi nu dragit av skorna och hon får vila lite från tävlandet då hon inte har sett riktigt fräsch ut , vi strök henne från HD tävlingarna pga det.

Dee-dee har kommit hem från betäckningen och jag hoppas verkligen att hon är dräktig nu , vill ju så gärna ha ett föl efter henne nästa år . Majsan har inte heller tagit sig ännu och hon är ju ultrad och allt ser bara fint ut på henne, jag tror att hon har blivit så kär i Lysol så hon vill inte åka så det är därför hon inte tar sig ;-)...

Idag är det då äntligen dags för kvalet till 5 årsbaggen för Amanda och Ijor, detta anmälde vi till alla redan förra året och målet har ju varit att ta sig dit. Amanda och Johanna körde till Gotland den 13/8 så hästarna har hunnit vara där ett dygn innan det är dags för Ijor att starta. Så nu kan jag bara hålla tummarna att det går bra för dem i kvalet och att de kan ta sig till final, det vore verkligen super kul för Amanda och Ijor som har utvecklats så bra ihop de där två , de är verkligen värda det.  Själv får jag väl sitta här hemma och vara nervös när loppet börja närma sig. Amanda ska även köra en shettis i 3 lopp när de är där och det är Smedens Max Speed som ägs av familjen Seppälä, jag håller även mina tummar för att det ska gå bra för dem båda i deras lopp.

Nästa vecka är det dags för förut tagning för  våran Hälge , han är ju inte så tjock och rund som jag vill att han ska vara men han springer ju mycket i hagen och inget att göra åt , men nu får jag i alla fall besked om han går vidare eller inte .

 

2009-07-30

Vi har varit iväg på en del travtävlingar och den som det har gått allra bäst för är ju Ijor, hann har vunnit båda sina 2 insprängda lopp och med nytt rekord och allt, nu hoppas vi att hans form håller i sig hela vägen till Gotland då det börja dra ihop sig till 5 års baggen.

Vi har varit iväg på premiering med Magica De Hex och russet Wilma och båda 2 fick sina avelsdiplom så det är synd att klaga, lite synd var det ju att båda två var ömfotade och inte visade sin fina trav som de eg. har, men de fick ändå 8:or på traven, så man kan inte klaga.

Wilma är konstaterad dräktig med Dalsgårds Kanon och kommer att föla i början på april. Dee-Dee har åkt tillbaka till Juventus då hon inte var dräktig. Jasmin hon om betäcks igen med Betis och nu har vi betäckt för hand , för att försöka hjälpa honom så gott det går , han har ju inte det så lätt med henne då hon är så hög och han så liten.

2009-07-16

Herregud vad tiden springer iväg , jag fattar inte att det har gått så lång tid sen jag uppdaterade här hm. Det har ju hänt en hel del saker, både på tävlingsfronten och utställningsfronten.

Jag har lånat ut mitt goa halvblodsto Paztelle till min syster dotter Ida, där det inte började så bra kanske med besök hos veterinär och behöva sys, men tur man har en tålig häst hon har inte varit halt under hela tiden , det är säkert för att hon inte har pjoddats med hon har ju som sagt gått på lösdrift precis som med shettisarna och utan täcke ;-).
Ajax är också utlånad i en månad på prov och det har snart gått 2 veckor, jag har inte hört annat än att det ska funka bra för dem och funkar det så är han såld till dem, jag brukar ju inte låna ut på prov eg. men det här i ett särskilt fall *ler* .

Amanda har hunnit tävla i några lopp och det har gått kanon bra med Ijor , Jasmin blev diskad i sitt lopp men hon var super het och Dee gjorde ett kanonlopp i Halmstad men blev lite väl het på upploppet och diskades men hade gått på sitt rekord annars , kanske tom lite bättre. Mary har fått vila lite från tävling och bara tränas här hemma just nu.

Dee-Dee har varit och betäckts med Dalsgårds Juventus och jag hoppas ju att hon har tagit sig direkt , Jasmin är även hon betäckt och det med våran egna Bethoven , han hade det inte så lätt att betäcka henne då han är så lite och hon maxad men han kom på ett bra knep och jag hoppas verkligen hon har tagit sig hon med nu direkt. Båda dessa stona ska ultras och det blir ju ungefär samtidigt så de tar jag ihop och då ska jag även ta och ultra Russet.

Vi har varit iväg på en veckas semester i stugan och även om vädret inte var på toppen så fick jag badat, vandrat och slappat *ler*, en skön vecka med mycket spel med skippo, uno och Yatzy , bara vara med familjen med andra ord. Pontus föräldrar var med i år också och det är alltid lika trevligt att ha dem med, mina föräldrar kom upp och överraskade oss på fredagen så då blev det lite fest på fredan :-).

Jag och Amanda åkte i väg måndagen den 13 juli på russ utställning och det regnade som attan på vägen ner till Tomelilla och jag funderade ett tag på att vända och köra hem igen *S* men som tur var gjorde jag inte det . Det gick över förväntan bra då Mary blev klassvinnare och slutligen BIS och vann hela utställningen på 43 poäng, även Ijor överraskade och blev klassvinnare på guld och gick kvar i BIS ringen till 6:e bästa ponny det är inte helt fel av en valack ändå, han fick 40 poäng med 99 i början och väldigt bra kritik.
Amanda vann junior priset som bästa visare och som Elisabeth sa att hon var Världsbäst på att visa häst och att hennes hästar var välvisade och vältränade i utmärkt skick . Det är roligt när man får höra sådant av domaren och en liten extra kick för Amanda som får slita med att visa våra hästar när inte mitt dumma knä håller längre.

Nu i helgen blir tuff för mig som kör bilen i morgon fredag är det dags att köra till Axevalla och ponny championatet med Jasmin och jag hoppas verkligen att hon uppför sig i morron. På lördag bär det av till Kalmar och övernattning där då vi ska tävla där på söndagen med Jasmin och Dee-Dee så det är synd att säga att man inte har något att göra på sin fritid.

 

2009-06-19

Jaha då har det gått en hel månad igen och man kan undra vart tiden tar vägen. Jag har slutat mitt jobb nu och jobbade min sista dag i går och det känns lite tråkigt då jag trivts jätte bra på den avdelningen jag var på Slottjordsskolan så tack så mycket till er som har gjort att man har känt sig så välkommen där.

Amanda och Emilia var iväg och tävlade med Dee och Jasse i ett insprängt lopp nere på Jägersro där Jasse vann stort och satte nytt volt rekord på 2.30,2 och Dee överraskade och gick på sitt voltrekord 2.49,0 och kom 5:a.

Vi har varit iväg på utställning i Färgelanda och vi skulle ha haft Via med oss också med då jag har haft strul med bilen här hemma och Pontus var iväg med den andra och jag inte hade riktig koll på när han kom hem på natten/morgonen valde jag att stryka henne och bara åka med Madicken . Madicken gick jättebra och kom 2:a med fina 41 poäng , hon är så lätt att ha med sig och nog en av de lättaste hästarna vi har att visa.

Jag tror att Wilma är dräktigt då jag inte har sett henne brunsta någon gång sen hon blev betäckt men jag ska snart ringa och få henne ultrad hade jag tänkt.

Wilma och Magica De Hex är anmälda till premieringen i Hjärnarp den 29 juli . Har även anmält Mary och Ijor till Skånes russutställning nere på Tomelillas travbana den 13 juli, det ska bli kul att visa Ijor då vi aldrig har gjort det själva och jag tycker ju att han är så fin.

Edwin har ju varit hemma en runda då han hade fått ett sticksår men det har läkt fint och han har fått åka tillbaka till Shaggy och Scrappy igen .
Har även lånat ut Paztelle till systerdottern Ida , hon ska sätta igång henne och rida är det tänkt, men tyvärr så blev hon skrämd i deras hage och hoppade ur och fick huden  avskavd så hon fick åka till djursjukhuset och sy ihop det men det verka läka fint och bra nu så förhoppningsvis kan hon sätta igång henne snart i alla fall. Då hon varken har visat hälta eller annat under tiden.

Det har kommit ett sto till Madgic som är färdig betäckt , så nu är det bara att vänta och se om hon har tagit sig direkt.

Barnen har slutat skolan och Albin har slutat dagis, vi var iväg en runda uppe i stugan då och de tokiga barnen badade i det kalla vattnet det var ca 16 grader bara i vattnet.

VI ÖNSKAR ER ALLA EN TREVLIG MIDSOMMAR.

 

2009-05-20

Det har alltså gått en hel månad sen jag uppdaterade och tiden bara springer iväg tycker jag. Det har ju varit en del på jobbet och här hemma har jag fullt upp känns som man aldrig får sitta ner och bara slappa och ta det lugnt.

Här har väl hänt en del sen sist. Hingstarna är släppta till sitt bete och 3 st hingstar har fått åka på bete till Fridhemsstuteri då de ville ha lite sällskap till 2 av sina, de som har fått åka dit på kollo är Shaggy, Scrappy och Edwin.

Även stona är släppta på bete och Hälge, Ajax, Bethoven är kvar här hemma , Madgic kommer hem igen på fredag är tanken. Mina halvblod är så tjocka så man kan tro att de ska föla när som helst och jag borde få dem utlämnade på foder eller något till någon som vill rida dem. 
Just nu så saknar man ju att man inte ska ha några föl i år när man ser alla andra söta som ploppar fram lite här och där *ler*.

Marielle är körd till hingst hon ska betäckas med Lysol som står på Hagdalas stuteri. Wilma är betäckt med syrrans Dalsgårds Kanon och jag hoppas ju att hon tar sig direkt. Dee och Jasmin får vänta ett tag till innan de ska betäckas.

Arielle och Carisma har nu lämnat stuteriet och har flyttat till sina nya ägare i Finland och kommer att bo på stuteriet Maple Leaf´s och verka i deras avelsverksamhet och jag önskar Päivi och hennes man lycka till med dem båda.

Corint har vi även lånat ut på foder till Camilla Linder på Havsrosens stuteri  , där de ska betäcka henne med sin ny godkända hingst Älvåsens Viking och avkomman kommer att få döpas efter deras egna stuteri namn och Camilla som uppfödare .

Det passar oss bra att låna ut Corint på det viset då jag tycker att hon är alldeles för bra avelsmärr och bara gå och inte användas i aveln känns väldigt dumt, så detta blir ju bra för båda partnar.

Vi har varit iväg på 2 travtävlingar också och det är Ijor och Mary som har fått starta och det har gått bra och en bra start på säsongen , nästa tävling kommer att bli nu den 23 maj och det i Tomelilla.

 

2009-04-21

Idag fick jag Bethovens avelsvärderings bevis från SH och jag har lagt ut hans kritik på hans sida.

Mary har kvalat i helgen på travet och det gick jättebra hon travade i lugn och taktfast takt och fick ändå en fin tid 2.34,4.  det är bra med tanke på att hon sprang så lugnt och fint och inte en tendens ens till att vilja galoppera så nu är Mary anmäld till hemma tävlingen den 26 april och det är bara hon som ska ut och tävla härifrån då, tycker att de andra kan vänta lite.
Bethoven ska med in på banan på söndag och ska värmas och gå  på banan som Ej häst , det blir bra träning för honom så kan jag kanske anmälan även han till kval snart.

I helgen var även jag och Pontus upp i hingst hagen och fixade den , så nu är alla staket fixade och trådarna  uppsatta , nu ska bara batteriet sättas på laddning och hingstarna/valackerna verkas sen kan de åka upp på betet.  Carina kommer på torsdag och verka dem och då kommer jag även att avmaska dem och sen blir det att vi kör upp dem på betet på lördag. Det ska bli skönt både för dem att komma dit de älskar att gå i den stora hagen med både träd och lite backar.

Nu har Majsan kommit hem och det har gått bra det var lite i början som de var lite mopsiga mot henne men det lugnade sig snart, har även pratat med hingst ägaren som äger hingsten som hon ska betäckas med och hon kommer att åka dit nu i början på maj hade jag tänkt.

Fick även iväg passen idag på de hingstar som är kastrerade och även Arielles och Carismas så att allt är färdigt tills de ska åka.  Ska även ta och boka in hälsointyget för dem också snart.

Har även prata med en som vill komma hit och lämna sitt sto till  Madgic och hon lär komma i slutet på månaden här , så snart börja betäckningssäsongen :-)

Vi ska ju inte ha några föl i år och det börja kännas lite konstigt , men jag får väl åka och titta på alla andras föl i stället .

 

2009-04-10

Äntligen har jag fått tillbaka min dator så jag kan uppdatera här , det var ju ett tag sedan.

Nu har hingstpremieringen varit och vi är nöjda med Bethoven , han uppförde sig jättebra med tanke på att han är känslig som attan nu under fällningen , han skulle väl eg. haft lite mer massa under sig (han blir ju lite grund i bålen) , men det kommer nu när han får gå på bete snart. Men han är ju också bara 4 år och ska växa i några år till och jag har väl hellre en som växer sakta och utvecklas sakta än en som ser helt färdig och grov alla redan för hur kommer de att se ut sedan ju äldre de blir.
Jag gjorde ju även bruksprov med Bethoven och det gick riktigt bra han var ju rätt så het i början och hade lite svårt för att stå still men han lugnade sig och det funkade kanon bra han fick ju 8878 och det är jag jättenöjd med.

Vi bodde på Scandic och vi fick ett super fint rum stort och gott om utrymme för mig och Amanda och tom en varsin tv så inte behövde man kiva om vad man skulle titta på. Tack Amanda för att du följde med och hjälpte mig.

Marielle ska snart komma hem igen från sin fodervärd så det blir väl att betäcka henne i år och jag har ju en hingst i åtanke till henne och har kollat upp lite granna också , det blir en liten hingst som vi aldrig har använt förr och det kan ju vara lite kul och se hur det blir.

Hästarna tränas för fullt av Amanda och Emilia , de är duktiga tjejerna på att köra och rida dem , det är tur det för jag har faktiskt inte hunnit med att hjälpa dem , jag har ju mest hållit på med Betis och även där har de hjälpt mig.

Nu är det bara ca 1 månad kvar tills Arielle och Carisma ska åka till sin nya ägare i Finland , det kommer kännas konstigt den dagen Arielle lämnar gårdsplanen om jag ska vara ärlig för en snällare häst än hon finns knappast och en super bra mamma är hon med, men hon kommer att göra större nytta hos sina nya ägare och användas mer i aveln än vad hon gör här så det känns rätt på det viset, likadant med Carisma då hon också kommer att få gå i aveln som tanken var från början med henne också ju.

Ajax fick ju infektion efter sin kastrering och det har tagit rätt hårt på honom , han har tappat hur mycket som helst i vikt känns det som även om han själv eg. har varit på bra humor och svullnaden gick ner fort och han har rört sig mycket hela tiden. Det här var första gången jag gjort stående kastrering och det gick ju smidigt men jag tycker det har tagit längre tid för hästarna att läka ihop , både Ajax och Mozart har ju droppat vätska länge och det verka inte helt i hopläkt ännu, tycker det droppar lite fortfarande men de är inte svullna och ingen feber , pigga och glada ändå.

Albin har även börjat bli lite intresserad av att både rida och köra :-) det låter ju positivt för min del , han vill kanske ta över shettisarna sen och tävla dem , det vore ju super toppen så jag ska nog allt puffa på lite och ta med han när man ska köra eller när Amanda och de rider och kör ;-)

 

2009-03-16

Amanda tackar och hälsar för alla gratulationer . ( hon har tom hunnit välta med sin moppe)

Den här helgen har varit hektiskt och jag har haft fullt upp hela helgen.

Lördagen så var det då dags att mäta Mary och Ajax, Mary hade krympt sen hon var 5 år då var hon 127 cm och nu 125,7 , men det är inte så konstigt med tanke på att då var hon i topptrim när hon mättes och nu har hon gått i aveln och tappat en del muskler men de är på väg tillbaka och även hon kommer att vara i topptrim sen . Ajax blev mätt till 101,2  och det stämmer bra på honom. De uppförde sig perfekt som vanligt. Sen så körde jag hem Ajax och hämtade Jasmin för de skulle köra Jasse och Mary på banan.  Jasmin gick riktigt bra med tanke på att hon gick barfota och lite väl rund om magen *S* hon har väl inte satts igång på samma vis som de andra ännu ska erkännas, men hon gick runt 2.42-2.49 helt godkänt, Mary blev lite orolig och stressad men hon reste inte sig i alla fall och det är ju skönt , med tanke på att hon inte har så bra minnen från sin 3 års period då hon blev för stressad och började resa sig. Hon blev lite blockerad och stannade i bakvarv när jag skulle sätta på checken på Jasse och inte ville gå sen men det är bara till att träna och träna så ska det säkert gå bra med henne också.

Sen var det bara att åka hem och tvätta hästar hm jag som trodde att jag skulle slippa tvätta så där jättemycket men tji fick jag , de hade rullat sig båda två och var helt svarta hm kul , men tur att de är snälla , så det gick smärtfritt i alla fall.

På söndagen så var det ju då dags för utställningen i Frillesås och vi skulle ju inte visa förens på eftermiddagen och jag tänkte att det är lagom att vara där vid halv elva så vi hinner mäta *Häxan* innan och så i lugn och ro hm det hade räckt om vi hade kommit dit vid 2 tiden för så försenat var det . Häxan tappade humöret helt och visade sig inte från sin bästa sida men det är inte mycket att göra utan bara att visa och se glad ut , Amanda gjorde ett bra jobb även om de var nog lika irriterade både hon och häst. Fast det är skönt för nu är ju Häxan i alla fall färdig för sitt DIPLOM om hon inte skulle lyckas få det på premieringen då  hon nu har fått 40 och 41 poäng. Dee som aldrig tappar tålamodet i vanliga fall blev även hon irriterad och loj och var oengagerad i ringen och skrittade inte alls som hon brukade hm inte mycket att göra åt , även hon fick ju guld i alla fall och har väl bevisat nu att hon är en jävligt bra Skäck då hon har fått GULD av flera olika domare både svenska och utländska :-)

Utställningen var väldigt väl organiserad och trevliga funktionärer , det vara bara att det tog lite väl lång tid, men trevligt folk var där som vanligt och man fick tid att prata skit med en massa också .

Hingstpremieringen närmar sig med stormsteg känns det som och jag hade inte tänkt åka upp dan innan men får nog ta och ändra på mina planer då Betis har fått tid till veterinärbesiktningen kl. 10.00 , jag får väl ta och fjäska för mamma och pappa om inte de kan ta och åka upp med husbilen på lördagen så jag och Amanda kan sova i den på natten sen kan ju de åka vart de vill *ler*. Jag har ju även tänkt göra bruksprovet med Bethoven och det ska han ju klara utan några problem då han kan både skritta och trava på volt och i serpentiner , men han är ju så himla håröm just nu så jag börja bli nervös om han aldrig ska sluta fälla och stirra.  Jag tränar han varje dag med att mätas och mäta  skenben, känna på bak knä och kulor  och i morgon är det Pontus tur att känna måste vänja han vid att andra gör det också.

 

 

2009-03-08

I går var vi inne på travbanan med Ajax och Bethoven det var Amanda och Emilia som körde och jag blir så imponerade av dem båda, de uppförde sig så himla bra , de har aldrig varit inne på själva travbanan och där var travskolan samtidigt med ca 10-15 hästar och så några privat hästar då.
De körde först 2 bakvarv och mötte då alla de andra hästarna och de brydde sig inte och sen körde de 2 rätvarv och första varvet var de väl lite lättare till galopp men andra varvet gick rätt bra och Bethoven hade klarat kvaltiden och det utan att hon körde på alla, Ajax låg 3 sek över men han går ju fortfarande barfota och blir lite rulligare.
Sen efter det så turades de om att leda volten och volta och köra i väg och även det gick bra det är så kul när de sköter sig de små liven.

Vi passade också på att duscha de små liven efter träningen och Ajax han är för härlig att duscha han verka gilla det jättemycket , Betis är väl lite mer nöjd *S*

Idag har vi kastrerat 4 st hingstar . Det är Amadeus, Mozart, Mowgli och Ajax som nu mera kan titulera sig valacker ;-). Skönt när det är gjort och nästa vecka ska Ajax mätas med så han kan bli travreggad sen.

Idag fick jag mail från Shantis ägare Carina och det är så himla kul att få höra av från henne och veta hur det går för dem, hon är ju ändå lite speciell för mig. Jag hoppas jag har möjlighet att åka och kolla när hon visas kanske visa häst själv då med . Fick lite kort på Shanti och lägger in ett av dem här.

 

2009-03-04

Alla redan mars och tiden bara springer iväg.  Snart fyller Amanda 15 år (den 10 mars) inte länge sen man tyckte att hon var en liten bäbis * ler* och nu är hon stor eller stor och stor hon är ju inte så lång *S*.  Hon önskar ju sig en moppe när hon fyller 15 , nja det får vi se om det blir , så snäll har hon nog inte varit  ;-).

Själv har jag kört upp för mitt C-körkort och klarade av det , skönt när det är gjort så nu har jag både BE och C också och det är bara för pappa och sambon att sätta igång att bygga på lastbilen .

Har även börjat jobba igen , de 14 första dagarna så går jag på aktivitetsstöd för att se om det funkar, jag jobbar på fritids på Slottjordsskolan och det är roligt och givande, rätt kul att jag känner Camilla sen gammalt som jobbar där vi växte ju upp ihop och umgicks för fullt . Går allt som det ska så ska jag jobbar där till skolavslutningen , det är ju bara halvtid men det är ju bättre än inget alls. Så om jag inte svarar i telefonen när ni ringer så vet ni varför ;-).

Vi har ju även sålt lite hästar Merlin åker till sin nya ägare till helgen, Arielle och Carisma är sålda till Finland men ska vara kvar till mitten på maj. Amadeus är tingad och ska vara kvar tills jag har kört in honom ca 1 månad + att han ska kastreras. Ska bara få tag på tid till  kastreringen, det bästa är ju om jag kan göra det här hemma så jag slipper stressa iväg nu när jag jobbar.  Amadeus har jag tömkört 2 gånger nu och det går jättebra , ska tömköra i morgon med sen tänkte jag att Amanda kan rida honom till helgen när vi  har lite mer tid, så kan jag  ha honom på lina först.

Bethoven har nu äntligen fått B-vitamin spruta så jag hoppas att det ska bli bättre i alla fall, måste få tid att köra till ridhus och köra honom , han är ju bara körd utomhus och inte alls inomhus och det kan ju bli lite problematisk ju . Jag försöker fjäska så att Amanda eller Emilia kör han mest här hemma när de ändå tränar någon av de andra ponnyerna. Ajax går jättebra i vagnen nu och är inte rädd för något alls utan travar fram vart som helst det är jätteskönt, så nu ska han in och mätas den 14 mars och sen travreggas så fort som möjligt så han kan kvala och gå ut första tävlingen hemma förhoppningsvis. Han tycker verkligen det är kul att köras han är så pigg och glad, öronen är spetsade framåt hela tiden och han blir ju inte ens svettig när de har varit ute och kört i en timme, det är helt otroligt , han måste ju ha superkondis *S*.

Nästa vecka så ska Dee-Dee och Mary får sko på sig och sen är det väl Ijor och Ajaxs tur kanske , Jasmin kan vänta ett tag till .

 

2009-02-24

Ja nu har vi varit iväg på utställningen och vi kan inte vara annat än jättenöjda med våra hästar.

Magica var ju den som skulle visas först av dem och även mätas , jag har ju mätt henne här hemma utan några som helst problem , men hon var nog lite väl pigg på utställningen så hon gillade ju inte när mätpinnen trycktes ner på manken på henne då blev hon tjurig och lyfte lite på bakbenet, men mätt blev hon i alla fall och mättes till 103 cm (hemma har jag fått henne till 102) , men vilka ben hon hade de var grova och fina hela 16 cm i skena det är inte dåligt det för ett sto. Magica uppförde sig rätt så bra ringen , brallade bara en gång ;-) . Hon gick 1:a och fick 40 poäng med en väldigt fin kritik så när hon har växt i sin kostym så tror jag att hon kommer att bli riktigt bra.  Tvåan i ringen var ju Salsa som också är efter Madgic och även hon fick guld vilket var jätteroligt . Stort Grattis Sara.

I ungsto championat ringen så var *häxan* lite väl laddad och kunde varken skritta ordentligt eller visa upp sin fina trav så det är ju bra att åka iväg och träna henne så hon vänjer sig och lär sig hur man ska uppföra sig på borta plan  också :-)

Kul var det i alla fall att alla Madgics avkommor fick GULD , då stona till dessa avkommor är alla olika i sina typer.

Sen var det ju Dee-Dees tur och hon var ovanligt lugn idag och hade inga problem med att stå stilla i ringen. Hon gick 2:A och fick sina 41 poäng som jag så gärna ville ha på henne så nu är hon färdig för sitt SUCH och det är hon verkligen värd den lilla skönheten.

Måste passa på att gratta Millan lite extra här som vann ungsto championatet men sin fina åring :-).


 

2009-02-17

Merlin är nu tingad och jag återkommer med mer information när han har åkt, men det känns jättebra och han kommer att få det bra hos de som har tingat honom.  Där han kommer att användas och hållas igång.

Slättens Wilma som vi sålde till Lena och Linus , våra goa släktingar uppåt landet har nu blivit såld och hamnat här i Halmstad igen , så man kan säga att hon har kommit hem (nästan i alla fall). Återkommer mer om vem hon är såld till, men jag hoppas verkligen att man kan få se henne på tävlingsbanorna i framtiden , då Wilma är en underbar barnponny som ställer upp i alla lägen , snäll att ha och göra med och pigg att rida , kan det bli bättre :-). Wilma står just nu inne på travbanan och jag hoppas jag hinner åka in och hälsa på henne där .
Lycka till med henne !!

Igår hade jag hovslagaren här och det var 10 st av hästarna som fick fixat sina hovar.  Kul att se att de åringarna som verkades att de var så snälla , det är skönt när de vet vad som gäller :-).
Bethoven blev skodd igår runt om och klart man undrade hur han skulle uppföra sig , men han stod som ett ljus och gjorde inget alls, det var ibland han ryckte till när man kom åt hans långa  päls , han är verkligen superkänslig nu när han fäller ,  det verkar nästan som om han blir håröm nu när han fäller så mycket som han gör, har ju haft en häst förr som man knappt fick röra när hon fällde så mycket , borsta går rätt bra men dra bort de där långa tussarna som sitter löst då dör han :-) , så man får hoppas att han hinner fälla färdigt innan det är dags att visas igen på premieringen.

Ajax är så duktig så här hemma en helt underbar ponny, han har haft vagn på sig nu 3 gånger och han kan både volta och trava själv , står stilla när man begär det av honom även om han tycker det är lite tråkigt han vill ju gärna framåt och det gör ju inget eftersom vi har tänkt att han ska starta på travet i år. Han är även riden 2 gånger och det gillar han också , öronen spetsade framåt och lyssnar hela tiden uppmärksammat på vad som ska hända.
Det är så roligt att hålla på med sådana hästar som man verkligen ser att de gillar när man håller på .

Hälge är också tömkörd några gånger och det går jättebra med honom också.  Wilma däremot vet vi inte riktigt hur vi ska göra med , hon går jätte bra att longera , gå ut och gå med och ledas i både skritt och trav när hon har träns på sig, men tömköra går inte alls lika bra , så fort man tar det minsta i henne så slänger hon sig på den som går där framme, så vi tänkte att då kanske vi skulle testa att sitta uppe på i stället då man kan trycka på med benen lite mer i stället när hon börja göra så men ack det ville hon inte alls då skulle hon lägga sig ner hm.
Så jag satte lösa inspänningstyglar på henne  och tänkte att då longera jag henne på det viset i stället så hon vänjer sig lite vid att det är något som *rör på bettet* , men se det gick inte alls då lägger hästen sig ner och detta gjorde hon 3 gånger och då var hon billig kan jag lova , hade någon kommit just då och velat köpa henne så hade de fått henne för en 5 öring ;-).  Så nu har vi börjat med att försöka le henne i stället med inspänningstyglarna ( de sitter väldigt löst hon kan ta upp huvud i helt normal höjd utan att det drar i munnen) , så får vi se hur det går, men jag har bestämt mig för att hon kommer att betäckas i år med Dalsgårds Kanon i stället för Mary , då hinner hon mogna 1 år till i stället men vi kommer ju fortsätta att jobba med henne lite då och då .
Hon behöver säkert lite mer tid på sig att smälta sakerna än andra ponnyer och vi behöver ju inte stressa fram något med henne för hon är ju eg. en väldigt gosig och snäll ponny.

Till helgen är det utställning och det ska verkligen bli superkul , jag ser fram mot det och jag bara hoppas att vädret håller sig bra och att inte vägarna blir hala och hemska.

 

2009-02-12

Tiden springer iväg och jag håller på för fullt med hemsidan men som sagt det tar lite tid att fixa till allt men någon gång ska jag väl bli färdig.

Snart dags för första utställningen och det ska bli riktigt kul att komma ut igen och träffa trevliga shettis människor igen. Har även bestämt att det ska bli samma hästar som visas i Frillesås då jag tycker det kan vara kul att visa Dee-Dee för en Engelskdomare.

Allt går bra med hästarna här hemma och Ajax har haft vagn på sig 2 gånger nu och uppför sig kanon bra , han är positiv och framåt och då är det ju roligt att hålla på med dem.  På tisdag ska hovslagaren komma och då ska även Bethoven få skor på sig så jag kan börja träna han lite mer , jag vågar ju inte köra så mycket på asfalten med honom annars då det sliter så på hovarna och därför vill jag sko honom ,  nu får jag bra hoppas att det inte fördärvar hans fina rörelser bara .

Har även börjat välja vilka ston som ska betäckas i år och det är Dee-dee , Jasmin och så blir det nog russet Wilma.
Har nästan bestämt mig för vem Dee-Dee ska betäckas med måste bara kolla med ägarna till hingsten om det går bra. Jasmin ska betäckas med Bethoven och om Wilma med syrrans Dalsgårds Kanon.

Jasmin har blivit utvald att röstas på årets häst bland Kat A 4 åringar det är 3 st man kan välja bland och det är riktigt kul att få med henne bland de tre och extra kul för Amanda då det är hon som har gjort allt jobbet med henne .

Pontus syster har även fått barn nu den 10 februari .3 veckor för tidigt men allt har gått bra och det blev en liten pojke och nu väntar vi bara på att få se det lilla undret :-).

 

 

2009-01-26

Ja så har jag då börjat överföra min hemsida med ftp i stället och det gick väl rätt bra med själva överföringen men jag får ju lägga in en massa bilder igen så det får ni gärna ha lite överseende med.

 

2009-01-25

Jag har uppdaterat lite på travsidan och lagt till travrekorden på travponnyernas egna sida också . Då one.com ska ändra så man inte kan uppdatera som jag gör nu, direkt från frontpage och jag har ju inget sparat på min hemsida så vet jag inte hur jag gör för att få allt att funka sen, jag vet ju eg. hur man gör men inte hur jag ska bära mig åt att få hela sidan till min externa hård disk som filer så jag kan uppdatera genom FTP , jag har ju gjort min äldsta syster på det viset men då har man ju byggt upp den så från början, men så har jag ju inte gjort med min , men det löser sig nog, det går ju att uppdatera direkt på one.com men min dator segar när jag är där inne så det kommer ju inte att funka alls för mig.

Bethoven är i alla fall inte halt längre och jag har kört han en gång sen dess , men han har blivit in stallad på natten nu så är det ju lite lättare att hålla koll på hans hålrum i hoven. Det blir nog att jag får ta och sko han då han sliter en del på hovarna när vi kör och jag vill ju inte att han ska bli ömfotad eller något sådant.

En del av travponnyerna har ju börjat sättas igång och även Mary är ju som sagt igång satt , det blir kanske så att Mary är den som kommer att starta på banan och Wilma som betäcks i stället , vi får se vad som händer.
Tanken är ju att även att Amanda ska testa och se om Döösens Salsa kan funka på travbanan och hon kommer att komma hit framåt vårkanten. Jag hoppas även att vi kan få ut Ajax på travbanan .

Annars händer inte så mycket här hemma med hästarna om jag ska vara ärligt allt går sin gilla gång.

Själv går jag ju som sagt hos sjukgymnast nu och hon håller på att försöka sträcka ut så jag kan sträcka på mitt ben ordenligt vilket jag inte har kunnat sen operationen 2005 , jag har ju tjatat om detta i flera år hos läkaren och andra men inte fått någon respons alls utan bara att det får du typ leva med och som ortoped läkaren sa till mig på ett återbesök efter  operationen " Att det var ju inget friskt knä du kom hit med " Dhaa nä tror attan det då hade jag väl inte gjort en sådan komplicerad operation och som gjorde så ont och med så jobbiga månader efter.
Jag måste ta upp med sjukgymnasten  att jag har fått mer ont på utsidan av knäet nu när vi har börjat och att nu kan jag inte springa alls för att det gör så jäkla ont , innan kunde jag i alla fall springa lite och jag börja ju bli lite orolig om hur jag ska lösa det med Betis annars.

Har även fått gå till fotortopediska och fått göra inlägg till mina skor , pga. att jag har efter att gått så här fel länge vridit om min fot helt fel och belastar då hela höger sidan fel . Det är ju inte gratis precis och inget som går på högkostnads priset heller , det är kul med sådana utgifter när man är arbetslös .
Men förhoppningsvis ska det hjälpa mig att slippa få så ont i höger sidan och höger fot.

Jag har även börjat gå och *gympa* lite för att träna upp mage, lår och rygg. Det är bra gympa som tränar styrka och balans och inga hopp i stort sett så jag kan göra nästan alla övningarna och det är ju bra.

 

 

2009-01-16

Nu har jag varit iväg med Hälge hos veterinären och det gick väl bra , han blev av med ett gäng tänder och får vara tandlös i överkäken och det är ju bara framtänderna och som veterinären sa att det är ju bra att han har så perfekt bett i övrigt. Att han blev av med tänderna beror ju på frakturen han fick i överkäken förra vintern och vi anande väl nästan att det skulle gå så här , men det påverkar ju inte han i övrigt varken när han äter eller som bruksponny med bett i munnen och sådant. Han blev även av med en vargtand för det hade han en , annars så var det ju inget som behövde raspas eller så . Nu ska han på återbesök ca i juni.

Igår upptäckte Amanda när hon skulle släppa ut Bethoven att han markerade på bakbenet och han fick stå inne över natten, jag kollade han innan idag och tyckte att han värmde på hoven , han har ju ett litet hålrum i bakhoven och kan ju vara så att det är en böld på gång , så jag gjorde rent det och sprutade in lite jodopax och ikväll när han kommer in så lägger jag ett våtvarmt omslag och i morgon fyller jag upp det med bomull doppat i jodopax och är det inte bättre efter helgen så får hovslagaren komma hit och kolla honom. Han har ingen feber och är ju inte block halt utan markerar bara så det är ingen fara med honom ;-).

Bethoven och Mary var inne på travbanan förra helgen , skulle ju kört på banan men den var stängd pga. tjäle lossning , så de körde slingan i stället men vad bra han uppförde sig Bethoven han har ju aldrig varit inne på banan och aldrig blivit körd av Emilia utan det är ju bara jag som har hållit på med honom och Amanda har suttit någon gång bakom. Men han var hur cool som helst inte rädd alls lite trött blev han väl och lite *hingstlat* men det var skönt att se hur väl han uppförde sig.
Mary var hur cool hon med , uppförde även hon sig jättebra och hon blev inte alls trött utan joggade på hur lätt som helst , skönt  då blir det kanske start för henne i år på banan.

Vi ska ju åka till Norra Åsum på årets första utställning och det blev Magica De Hex och Dee-Dee som fick åka dit .

Annars händer det inte så mycket här hemma. Jag söker så många jobb jag kan hitta men det är ju rätt lugnt med jobb just nu känns det som. Det har stått lite stilla med lastbilskörkortet just nu och jag börja snart få panik, måste ju sätta fart , jag lär säkert få göra om det skriftliga provet hm för jag tror inte jag hinner bli färdig med körningen innan det där året går ut , men det är ju så jäkla dyrt att ta lektioner .

 

2009-01-04

Nu har det gått 4 dagar på det nya året och vädret har varit helt okey, har fått se mer sol än under hela december ju *ler*.

Nyåret firade vi även detta året ihop med Bittan och Bosse , god mat och trevligt sällskap. Lite raketer blev det ju också men vi hade köpt sådana färdiga tårtor och det är bra och känns säkrare än de andra raketerna. Albin blev nöjd och tyckte det var roligt och det är ju för barnen man köper det.
Amanda tyckte väl först synd om sig själv över att hon skulle behöva vara med oss på nyårsafton men det gick över till slut .

Albin är sjuk nu , har feber och är hostig och snorig, får väl hoppas att det går över fort och att vi andra slipper bli sjuka med . Bittan , Bosse och Emma är också sjuka så det är väl något som går och då vi träffades på nyår så är det kanske inte så konstigt om någon annan också blir sjuk.

Jag började tömköra Ajax men har inte gjort något med honom nu på ett tag då jag fick så ont i mitt knä nu efter jag har börjat gå hos sjukgymnasten och vill inte överanstränga det, men snart ska jag förhoppningsvis börja igen med honom.

Årets första utställning ska bli Norra Åsum hoppas jag, har planerat så i alla fall och de som ska visas där blir Dee-Dee och Magica de Hex . Så jag lär få tvätta dem båda för att lyckas få dem rena i alla fall , Dee-Dee är mer grå på sina vita partier och man ser inte ens att hon har vita ben hm och *Häxans* svans är brun och inte ljus och de har sådana där härliga lerinpackningar på ben och lår , vi får ju sådan där härlig lera i våra hagar , vi har ju så bra matjord här och gott om det men inte så bra när det regnar alltid.

 

Tillbaka